MOZART, HET WONDERKIND

INSPIRATIE VOOR DE ZANGLES EN PIANOLES

Wolfgang Amadeus Mozart  (Salzburg27 januari 1756 – Wenen5 december 1791) is één van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis.

Denk je aan klassieke muziek? Dan denk je aan Mozart. Zijn geniale en sublieme muziek raakt je recht in het hart. Mozart was een kleine man van postuur maar groots als componist, pianist, violist en dirigent. Al op zijn 8e jaar schreef hij bekende symfonieën, die vandaag de dag nog gespeeld worden. Naast deze genialiteit was hij ook een fascinerende persoon, grappig en excentriek, over wie je veel interessants te weten kunt komen.

In mijn muzieklessen komt Mozart regelmatig voorbij. Zowel in de klassieke zanglessen, bij aria’s als bij voorbeeld “Voi Che Sapete” uit Le Nozze di Figaro, “Batti, Batti, O Bel Masetto” uit Don Giovanni, maar in de pianolessen. De jongste pianisten luisteren regelmatig als huiswerk stukken van Mozart, Chopin, Satie, waarbij ze dan de toonsoort proberen te vinden en natuurlijk ook naspelen. Waar de “grote” pianisten de stukken in hun originele uitvoering spelen, spelen zelfs de 12-jarigen een vereenvoudigde versie. Dit vinden de leerlingen veelal geweldig!

Bekijk hier een erg grappig filmpje over dit wonderkind: